Home Inhoudsopgave Podosophia nr. 3, 2020

Hieronder krijg je een indruk van de inhoud van dit nummer. Wil je de artikelen lezen, dan heb je een abonnement nodig op Podosophia of op Mijn BSL Podotherapeut Totaal.

Morfologie als verklaring voor chronische pijn na enkelverzwikking: nieuwe inzichten
Veel patiënten ontwikkelen chronische pijn na een enkelverzwikking. Een goede verklaring hiervoor was er tot op heden niet. Daarom heeft Miquel Dalmau Pastor, de anatoom van de MIFAS (Minimal Invasive Foot and Ankle Surgery) de anatomie van de laterale enkelbanden opnieuw in kaart gebracht om de functie, pathofysiologie en behandelingsmodaliteiten ervan te begrijpen. Het lateraal collaterale ligament wordt gevormd door het anterieure talofibulaire ligament (ATFL), het calcaneofibulaire (CFL) en het posterieure talofibulaire ligament (PTFL). Geen enkele studie had de verbindingen tussen deze structuren specifiek aan de mediale zijde beoordeeld. Het doel van dit artikel is de morfologie en consistentie van de mediale verbindingen tussen de ligamentaire componenten van het lateraal collaterale ligamentaire complex uit te leggen in relatie met chronische pijn en de prognose daarvan.
Naar artikel

De eerste drie maanden van NVvP-directeur Janet van Keulen
Met het vertrek van Theo Gallée als verenigingsmanager van de NVvP, besloot het bestuur in het kader van de nieuwe strategische keuzes om de functie van verenigingsmanager te upgraden naar een directeursfunctie. Janet van Keulen vervult deze functie sinds februari van dit jaar. Samen met Podosophia blikt zij terug op haar eerste drie maanden en kijken we ook vooruit.
Naar artikel

Lisfrancdislocatie herkennen
Lisfrancdislocaties kunnen veroorzaakt worden door zowel hoogenergetische traumata, als door subtieler, indirect letsel in de lijn van Lisfranc. Dit maakt herkenning lastig, terwijl de dislocatie wel de behandeling beïnvloedt. In dit artikel worden het ontstaansmechanisme van de lisfrancdislocatie beschreven, de gevolgen en de mogelijke behandelingen, zowel de conservatieve als de operatieve. Ook komt aan de orde hoe zoʼn dislocatie te herkennen valt in de anamnese en wat de bevindingen zijn bij het lichamelijk onderzoek. Het artikel sluit af met podotherapeutische behandeltips.
Naar artikel

Leiding geven aan veranderingen
Er wordt te vaak gemakkelijk gedacht over het doorvoeren van een verandering in een praktijk die verder goed draait. In de gemiddelde praktijk leiden vooral ontoereikende communicatie en gebrekkig leiderschap, in combinatie met het ontbreken van een duidelijke visie tot problemen. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij een veranderingsproces? Op die vraag geeft dit artikel praktische antwoorden waarmee iedereen die zich voor zo’n proces gesteld ziet, in ieder geval op weg geholpen wordt.
Naar artikel

Op maat gemaakte zolen verminderen pijn en vermoeidheid bij het syndroom van Ehlers-Danlos
Pijn en vermoeidheid zijn veel voorkomende klachten bij patiënten met het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS). Deze klachten beïnvloeden de kwaliteit van leven bij deze patiënten. In een artikel in de International Journal of Environmental Research and Public Health werd onderzocht of podotherapeutische zolen pijn en vermoeidheid verminderen en zodoende positief bijdragen aan de kwaliteit van leven van patiënten met EDS. Het artikel beschrijft een onderzoek waarin 36 patiënten met EDS drie maanden gemonitord werden terwijl ze podotherapeutische zolen droegen. Er trad aanzienlijke verbetering op van voetpijn, voetgerelateerde klachten, voetfunctionaliteit en kwaliteit van leven. De conclusie van dit onderzoek is dat het dragen van podotherapeutische zolen bijdraagt aan vermindering van klachten bij patiënten met EDS. Deze studie kan ertoe bijdragen dat voetspecialisten aan multidisciplinaire teams worden toegevoegd bij de behandeling van patiënten met EDS.
Naar artikel

Terug naar overzichtspagina

Abonneren