Home Inhoudsopgave Podosophia nr. 2, 2022

Hieronder krijg je een indruk van de inhoud van dit nummer. Wil je de artikelen lezen, dan heb je een abonnement nodig op Podosophia of op Mijn BSL Podotherapeut Totaal.

‘Digitale zorg maakt zorg meer mensenwerk’
Lucien Engelen ziet dat de technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg sneller gaan dan veel mensen zich realiseren. Aan de patiënten ligt dit niet, stelt hij, die willen wel. In 2035 zal de zorg er dan ook echt anders uitzien, is zijn verwachting.
Naar artikel

Zo leer je van anderen
De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) stelt dat een praktijk informatie kan verstrekken over de kwaliteit van de verleende zorg en inzicht heeft in ervaringen van cliënten met die zorg. Tijdens een audit van het Praktijkkeurmerk geef je aan hoe jouw praktijk dat doet. Enkele tips.
Naar artikel

Zachte zool, minder blessures?
Dempende hardloopschoenen zouden de grondreactiekrachten en tevens het blessurerisico verminderen. De studie die we in dit artikel samenvatten, vertalen en bespreken, heeft als primair doel het effect van demping op de tijd, omvang en frequentie van piekkrachten te onderzoeken. Het secundaire doel is nagaan of deze piekkrachten prospectief geassocieerd zijn met het risico op blessures. Bij de deelnemers die op zachte schoenen liepen, was niet alleen de piekkracht lager, maar was ook de tijd tot de piekkracht optrad langer, en was de landingssnelheid lager dan bij wie op harde schoenen liep. Deze bevindingen kunnen het beschermende effect van zachtere hardloopschoenen verklaren. Daarnaast is een lager blessurerisico aangetroffen bij dempende schoenen in vergelijking met hardere schoenen. In dit onderzoek wordt verder niet ingegaan op het type blessure.
Naar artikel

Voetballen met pijnstillers
Podotherapeut Maartje Mouchart en fysiomanueel therapeut Rob Mattijssen voeren regelmatig samen spreekuur voor biomechanisch complexe patiënten. In deze casus onderzoeken zij een jongen van circa 19 jaar oud. Hij heeft een gecompliceerd beeld, met een duidelijke scoliose, chronische nekklachten en gewrichtsproblemen.
Naar artikel

Terug naar overzichtspagina

Abonneren