Home Inhoudsopgave Podosophia nr. 2, 2019

Hieronder krijg je een indruk van de inhoud van dit nummer. Wil je de artikelen lezen, dan heb je een abonnement nodig op Podosophia of op Mijn BSL Podotherapeut Totaal.

Overbelastingsblessures bij een triatleet
Triatlon is een groeiende sport in Nederland, zowel onder mannen als vrouwen. Het is een zogenaamde combinatieduursport, een sport waarbij er meerdere disciplines achter elkaar gedaan worden, respectievelijk zwemmen, fietsen en hardlopen. Deze combinatie maakt de triatlon enerzijds gevarieerder voor de sporter, maar zorgt er aan de andere kant voor dat er een hogere blessuregevoeligheid ontstaat dan bij ‘de losse sporten’. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de begeleiding van een triatleet door de (sport)podotherapeut.
Naar artikel

Voer je praktijk SMART, dat helpt
De podotherapiepraktijk als groot grasveld, vaak goed onderhouden en op het eerste gezicht weinig mos en onkruid. Het gaat namelijk hartstikke lekker, het is druk, de agenda’s puilen uit en een nieuwe collega erbij is wenselijk. Op tijd naar huis gaan, dat schiet er nog weleens bij in, maar het weekend geeft tijd om de administratie bij te werken. Wat aan de marketing doen voor de praktijk, ook daar is te weinig tijd voor, laat staan dat je de tijd hebt om met collega’s of medewerkers eens te brainstormen over de nieuwe ideeën. Gaan werken met een ander declaratieprogramma zou fijn zijn en dat samenwerkingstraject met de fysiotherapeuten om de hoek komt ook maar niet op gang. Herkenbaar?
Naar artikel

Wie doet wat? Een vorm van patiëntgerichte zorg
Fasciitis plantaris is een veel voorkomende aandoening; tot 10% van de bevolking krijgt ermee te maken. De oorzaak is multifactorieel en wetenschappelijk bewijs voor de ‘beste’ behandeling ontbreekt. Behandeling van fasciitis plantaris is dan ook niet eenduidig gedefinieerd. Desondanks – of juist daarom – kan het voor een behandelaar frustrerend zijn om mensen met fasciitis plantaris te behandelen. De ene patiënt is na zoolinterventie helemaal pijnvrij, terwijl de andere patiënt pijn blijft houden. En wat doe je dan? Zijn er andere behandelingen waar die patiënt mogelijk toch baat bij heeft?
Naar artikel

De invloed van schoenen op valgusstand bij kinderen
Het open-accessonderzoek dat hier wordt besproken is uitgevoerd aan de Universiteit van Malaga en werd opgezet omdat er nog maar weinig bekend is over de relatie tussen het dragen van verschillende typen schoenen en de prevalentie van valgusvoeten bij kinderen.
De onderzoeksvraag was: Wat is het verband tussen het type schoenen dat kinderen dragen en de prevalentie van valgusvoeten bij deze kinderen?
Naar artikel

Lage rugpijn in de podotherapeutische praktijk
Lage rugpijn komt veel voor, zo’n 85 % van de mensen ervaart in zijn leven wel eens pijn aan de lage rug. Zo’n 90 % van de klachten verdwijnt binnen drie maanden, maar bij 50 % vindt er recidief plaats. Dit artikel is gericht op het onderkennen van behandelbare en niet behandelbare lage rugpijn en het verband tussen voetvorm en -functie bij de behandeling van patiënten met aspecifieke lage rugpijn door de podotherapeut.
Naar artikel

Het meten van de spronghoogte
Verticaal springen is een belangrijke vaardigheid bij sporten als volleybal, basketbal en voetbal (kopduels). Daarnaast wordt de hoogte van de verticale sprong gezien als een maat voor de explosieve kracht van de onderste extremiteiten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de squat jump (springen vanuit gehurkte positie, zonder inveren en met de handen op het bekken) en de – meest gebruikte – counter movement jump (vanuit rechtopstaande stand eerst inveren en direct daarna afzetten, al dan niet met armzwaai). In dit artikel bespreken we de meest gangbare metingen en gaan dieper in op het gebruik van de smartphone voor het bepalen van de spronghoogte.
Naar artikel

Wat is beter, een insole-drukmeting of een drukmeetplaat?
Het gebruik van een drukmeetsysteem leidt tot betere resultaten van drukontlastende interventies dan wanneer podotherapeuten geen drukmeetsysteem gebruiken. Bij de keuze van het drukmeetsysteem is het van belang om eerst het doel van de meting vast te stellen. Dit is al kort beschreven in het artikel ‘Drukmetingen in de praktijk’. In het eerste deel van dit artikel worden onderzoeken beschreven waarin insole-drukmetingen zijn gebruikt. Daarin is een casus opgenomen over risicoplekken bij diabetespatiënten, waarbij een insole-drukmeetsysteem is gebruikt. In de onderzoeken in het tweede deel zijn drukmeetplaten gebruikt. In dit gedeelte staat een casus over het meten van de plantaire druk bij kinderen met morbus Sever waarbij een drukmeetplaat is gebruikt. Ook de invloed van het voettype op de uitkomst van de voetmeetplaat komt aan de orde.
Naar artikel

Terug naar overzichtspagina

Abonneren